Between Facebook and Path

Yesterday Google revealed their new logo. But no, I am not writing about Google. That is just one cool news I want to share with you, hehehe. Okay, back to topic. This will be a post about Facebook vs Path. As Facebook is self-explainable, Path might be less popular to those of you who are not residing in Indonesia… or simply, to our non-Indonesian friends.

Path is a mobile based social network application (yes, can only be accessed via mobile) which allow a certain limit of friends. 150, to be exact. It allows you to post photos, videos, music you’re listening to, text/thoughts/status, and update your location. So it is like having Facebook, Foursquare, and blog in the same app. As per this article, it has over 5 million users in which 4 million of them are based in Indonesia. Path is very popular between Indonesian youth especially those in bigger cities. It is so popular in my network too, starting around 2 years ago. My friends were downloading Path app and began to post stuffs that only selected people can see. I downloaded it too and started to use it around the same time.

Image from: http://images.techtimes.com/data/images/full/88861/path-talk.jpg?w=600
Image from: http://images.techtimes.com/data/images/full/88861/path-talk.jpg?w=600
At first, I became active in Path and started to ditch my Facebook account. With over 1000 friends in Facebook (in which half of them are “friends” who went to the same university, “friends” who I met in a seminar, etc), I found Path was more private and I felt more comfortable using it.

But lately I realized something. I found that Path moments are most likely “gone” after you post it. Well, not gone literally, but its user interface makes it hard to recollect past moments. Unlike Facebook, it has no photo albums, so all the pictures you posted in Path are scattered. You actually can recollect past moments, but it involves a lot of scrolling. If you want to recollect past moments, you have to scroll all the way down to find the moment that you want to see. I found it inconvenient.

Then I decided to go back to Facebook. I now understand why I like to post on social media and why I plan to keep doing so. I want to be able to recollect my past moments (that’s why I think Facebook’s “on this day” feature is a gem!). In Facebook I am able to see my past moments, even way back to 2008 when I was in still in college. This makes Facebook a win for me compared to Path. I mean, it’s even hard for me to recollect moments from my 2013 US Trip in Path (too much scrolling involved)!

What about my privacy, you might ask. Well, that’s where Facebook’s circles come in handy. I have finished re-organizing my Facebook friends and categorised the remaining to several circles (ex. high school friends, close friends, colleagues, family, friends that I have met just once, etc), and have set my privacy settings accordingly. It was indeed a hassle but now that I’ve done it,I am able to post whatever I want on Facebook without having to worry that a stranger will see my, let’s say, my holiday pictures. When I’m bored or simply feeling nostalgic, I can browse through my profile and see my tagged pictures, old albums, or past memories. Plus, I can simply connect with my friends from my grad school days in the UK! Yay!

So that’s why I chose to re-ignite my Facebook account and start to use Path less. What about you, which one do you use more often, and why?

Advertisements

48 thoughts on “Between Facebook and Path”

      1. Aktif Chris karena kan fB kantor, menghirup dunia, globe and bag semuanya induknya ke FB aku jd harus nyala haha. Cuman gak posting2 status sih palingan link aja

  1. I also prefer Facebook than Path…like you, when searching memories through Path, it involved lot of scrolling down even though I am just using this social media year ago πŸ™‚ And same like you too, my favourite from Facebook that we can relive the memories from our past by just by looking at our album there…And until know, I can remember all the photo’s background that I uploaded in Facebook πŸ˜€

  2. Same here! I prefer FB than Path. Path for me is just for my rubbish ranting hahaa and pictures that’s not important and good enough but too bad to waste😜 My Path’s friend I think is less than 70, I use Path to connect with my Indonesian friends mostly.

    1. Ah agree.. path is for pictures thats not important but too bad to waste hahaha. Totally agree with that sentence! Btw I dont think a lot of ppl outside of Indonesia use Path, no?

  3. Like I have told you before Chris, I like Fb more and I deactivated path. Suka banget ama FB yg sekarang share moment dari jaman thn 2007 oh My!!!seru banget liat foto2nya. Makanya aku juga sayang liat album Gwin yg aku upload dari lahir ampe gede gini. Kalo path capek mesti scroll

  4. Kl path vs fb, kyny skrg g lebih sering pake Path. Tp kalo di luar itu insta sih. Karena fb udh lama bgt, jaman dulu g blm security aware bgt jd g gk terlalu selektif accept friend request. Sempet kepikir pengen deactivate fb apalagi skrg trend nya pada suka repost berita yg kdg menurut g blm tentu kebenarannya. Kalo path mnrt g terkesan lebih private dan g demen liat meme plesetan2 bikinan orang Indo hahaha

    1. Iya FB emang sekarang “rame” banget dan musti dipilah pilah biar tetep nyaman hehehe.. Ohh bener tuh org Indo kalo bikin meme cepet bgt beredarnya di path ya hehehehe

  5. I use both but for different purpose haha.. Facebook for storing memories n reading news n watching some funny or touching videos; path on daily basis to see what my friends r up too πŸ˜€

  6. Wow, banyak juga ya Chris temenmu di FB πŸ™‚ aku separuhmu. Aku ga pernah punya akun di Path. Entah kenapa sejak awal ga tertarik. FB juga juga cuman sesekali posting. Tapi tetep dilihat. Sukanya IG sama twitter. Lebih nyaman dan tidak berasa “sesak” ^^

    1. Itu jamannya add orang ngga pake filter Den, asal pernah ketemu langsung di add hahaha ngga penting bgt ya jaman dulu… IG seru yaa liat foto2 cantik πŸ™‚

  7. Aku juga seribuan pertama teman di FB, sudah berkurang, either di-unfollow, atau di-unfriend (tapi gak masalah) mau dikurangin sih sebenarnya jadi yang dekat-dekat aja dan bermanfaat. kalo Path, punya tapi jaraaaaaaang banget bukanya, itu juga kemren di bikinin sama teman gara-gara mereka geregetan, mau tag akunya gak punya. πŸ˜€ ehm, kalo facebook sejak pilpres terakhir sudah mulai agak males, banyak saling menjelekan, bahkan agama, berhubung aku sering merasa gak enak buat yang share2 berita menjelekkan agama, jadi agak males juga buka FB akhir2 ini, kecuali di-tag teman dan keluarga sesuatu. πŸ˜€

    1. Iyaa skrg temen FB sudah berkurang dan dipilih yg bener2 kenal aja.. Sejak aku circle2in akhirnya bebas dr postingan aneh2 tapi ya gitu supaya “bersih” sedikit ribet sortir temen nya hehehe..

  8. aku punya path..share momentnya lebih ke kejadian saat itu dan ngetag-in orang2 aja, soalnya pada ga aktif di FB. aku sendiri sih masih suka buka FB dan update moment2 plus foto2 di sana

  9. Aku pake dua-duanya Chris. Path untuk inner of the inner circle, bisa puas nyampah disana. Temenku di Path hanya 70an gitu jumlahnya. Facebook fungsinya untukku sekarang seperti buku alamat. Handy untuk mengucapkan selamat ulang tahun ke teman, keluarga, ex colleagues, ex temen sekolah dll. Lebih sering online di Path sekarang.

    1. Setuju, Facebook handy utk mengucapkan selamat, keep in touch sama temen/kerabat yang jauh ya. Aku seneng dengan facebook karena masih bisa bikin aku “akrab” sama temen2 kuliah dulu walau udh pada tersebar di seluruh dunia.. Hehe

  10. Udah nggak punya dua-duanya Ta, demi kesehatan pikiran dan hati, juga dua social media ini jadi bahan kepo paling dahsyat. Dulu punya FB lebih buat kontak teman-teman lama atau terima undangan nikah, sedang Path udah kayak FB-Twitter-Foursquare-Last.fm-IG dalam satu akun, udah kayak one stop solution buat socmed. Tapi andai gw masih punya dua akun ini, gw akan pilih FB. Lebih general aja dan semua fungsi kayaknya ada (ada games juga), sedangkan Path harusnya buat inner circle aja kali ya πŸ™‚

  11. Punya dua2nya, tapi Path cuma for killing time aja. Capek soalnya temen2 disana foto2 makanan dan selfie melulu. Fb lebih sering (addicted, almost) soalnya teman2 dari denmark, greenland, exchange students disana semua dan lebih aktif. Ga cuma selfie doank. Temen2 indo yang ga deket2 banget juga udah diapusin. Males liatnya :p

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s