Kunjungan Mama (Part 2)

Seperti yang udah saya sempat ceritakan beberapa waktu lalu, kemarin ini saya kedatangan Mama dari Jakarta selama sebulan. Nggak sangka, sebulan tuh ternyata cepat banget berlalu. Tau2 Mama udah pulang lagi ke Jakarta, dan saya kembali ke aktivitas normal lagi….

Kemarin saya sempat tanya di Instagram, kira2 nulis blog tentang apa yaa.. terus ada beberapa jawaban yang bilang supaya nulis cerita selama Mama lagi disini. Kayaknya satu post bakal kepanjangan, jadi saya pisahkan postnya jadi beberapa bagian.

Kalau ditanya, ngapain aja selama Mama disini? jawabannya sih nggak ada yang terlalu spesial banget, seperti yang udah saya ceritain di post ini, minggu pertama giliran Mama ketemu orangtuanya R dengan bonus main salju, terus minggu kedua kami di rumah aja dan jalan2 sekitar daerah rumah saya, minggu ketiga kami ke San Francisco (cerita menyusul!) dan minggu keempat kami sempet ke Las Vegas sekalian mampir lagi ke rumah orangtua R untuk pamitan (cerita menyusul juga yaa). Yaampun, ga berasa kan sebulan itu?

Selama kami kebanyakan dirumah aja, waktu kami banyak dihabiskan dengan hal2 simpel seperti nemenin saya belanja groceries, masak bareng, jalan2 keliling area rumah bareng, sampai nonton TV bareng. Ini nih yang paling sering kami lakukan, apalagi kebetulan kami sama2 senang nonton TV series Amerika. Jadi, nonton apa aja kami kemarin?

The Passage – Ini drama sci-fi, ceritanya soal wabah virus yang menyebabkan manusia berubah jadi makhluk semacam vampir gitu. Mirip kayak The Walking Dead, tapi menariknya serial ini menceritakan awal virusnya berkembang, gimana manusia berusaha mencari obat buat virus tersebut, sampai muncul gadis “penyelamat” yang namanya Amy. Kami suka nonton ini, seru soalnya! Kalau kamu suka drama2 sci-fi Amerika, pasti suka juga deh.

Semua Serial Dokter2an – Hahaha dijadiin satu aja deh kategorinya. Habisnya, saya dan Mama suka banget nonton serial TV tentang dokter dan rumah sakit. Mulai Grey’s Anatomy, Good Doctor, New Amsterdam, sampai The Resident kami tonton semua. Dari ke-4 serial tersebut saya paling suka Good Doctor, dan paling biasa aja sama New Amsterdam. Tapi, R paling suka sama New Amsterdam jadi kadang2 dia suka ikut nonton juga bareng saya dan Mama kalau kebetulan New Amsterdam lagi tayang.

A Million Little Things – Serial drama yang lumayan bikin mikir. Ceritanya tentang persahabatan 4 orang cowok dewasa, saya udah pernah ceritain di post ini sih. Kebetulan waktu nulis post tersebut saya baru mulai nonton, tapi lama2 kecantol juga hahaha.. eh taunya pas Mama disini, ternyata dia suka juga, jadi kami nonton deh tiap episodenya sampai kemarin season finale. Tenang aja, no spoiler! 😛

The Gifted – Ini juga udah saya bahas di post terdahulu. Mama ternyata suka banget nonton ini, nggak sangka lho. Sayangnya serial ini udah tamat dan katanyaaa nggak bakal lanjut lagi 😦

Kalo diitung – itung, banyak juga ya serial TV yang kami tonton bersama. Tuh kan, pantesan waktu berasa cepat banget, ternyata banyak abis nonton TV hahaha… walau simpel tapi seneng banget, Mama juga seneng karena bisa lebih update daripada nunggu episode terbaru di TV Indonesia. Yah, itung2 quality time sama Mama 🙂

Jadi begitulah part one dari cerita saya menghabiskan waktu bersama Mama sebulan kemarin. Makasih ya udah baca, more stories later!

Advertisements

What to Expect In Your First Year Abroad

This is another post from the “Stories from the West” project which I am doing with Dixie. We will be writing 1 post each month with the same topic, to give you a glimpse of our lives as new immigrants in our respective countries. This month’s topic is about “first experiences” and I am sharing a summary of my first year in the US. Read Dixie’s here and hope you’ll enjoy our stories! 🙂

Just like that, my first year in the US has passed. Even so, I still remember my first day clearly. R and I were very tired from our long journey, but I was excited to start our lives together. I remember the crisp yet fresh winter air that I felt the moment I stepped foot outside the airport. At that moment, it felt so refreshing and it got me so excited. Adventure awaits! So I thought.

Anyway, you are welcome to see a glimpse of my first year abroad on Instagram with hashtag #ChristasFirstYear. For this post, I am going to share a few things that you may expect in your first year abroad – based solely on my own experience 🙂 

Home 🙂

Discovering New Things About Yourself

When you move abroad, you are going out of your comfort zone, and you will discover new things about yourself. As for me, I discovered a new fondness of cooking! It took me a while to get some recipes right and just this holiday season I had the courage to cook for other people besides R 🙂 To my surprise, it was a hit! At the moment I only have two things in my “repertoire” – kastengel (Dutch – Indonesian cheese cookies) and macaroni schotel, but now I’m more confident to try different recipes. I never thought I’d love cooking this much because my cooking used to be pure survival – I cook just so I don’t starve myself 😛

Homesickness

I’m sorry to say this to you, but homesickness is inevitable. I have experienced it and it was ugly. Funny enough, it didn’t happen right away. In fact, it happened to me after a good couple of months living here. I thought I managed to adapt well, I thought I was doing ok until it happened all of a sudden. It took me a while to realize that all this time I have been feeling bits of homesickness but I tried to push it away. Then boom! it hit me, and it hit me hard. If I could turn back time and speak to myself in the past, I would definitely say that I need to embrace whatever feelings I had – the good and the bad. Perhaps this way I would be able to deal with homesickness better. 

Friendship

In Indonesia, making new friends was easy for me. I have friends that I have known forever, I have friends at work, and I also have friends that I know from other friends ;). Here, making new friends is not as easy – I felt like I’m always gonna be the “new girl” because of my immigrant status. Even though R has close-knit friends that I love as well, I felt that I still need to make new friends, so I used to come to a lot of different Indonesian group meetings just to meet new friends, but I couldn’t seem to blend in. It took me a while to realize that I don’t need a lot of friends. I’m happy and content with our close-knit friends. They are family, and I know for sure that we got each other’s back 🙂

Self – Love

Moving and navigating yourself through changes are not easy. Give yourself credit for taking that leap of faith and leave the comfort of your home country! The first year can be tough, but it can be exciting too. There will be a lot of firsts – like your first holiday season, first road trip, first this and first that. Things may be different for everyone – you might be thriving already, you might be still adjusting, you might find it easy to adapt, or you might still be struggling with all the change. Whatever your condition is, one thing that I know for sure is that you got to give yourself some loving. This will help you to make sense of your surroundings better and ease the adaptation process in your first year!

If you have lived abroad for more than one year, what was your first year like? Did you experience the things I mentioned above? I would love to read your stories in the comment box! 🙂